Traditionele begrafenis niet meer vanzelfsprekend in Vlaanderen: 4 op de 5 kiezen voor crematie

Steeds vaker kiezen we bij een uitvaart voor een crematie, en steeds minder voor een begrafenis.

In 2023 werd 78 procent van de overleden Vlamingen gecremeerd. De anderen werden begraven. Opvallend: in Brussel en Wallonië ligt die verhouding helemaal anders. Daar is maar iets meer dan de helft van de uitvaarten een crematie.

Steeds vaker kiezen we bij een uitvaart voor een crematie, en steeds minder voor een begrafenis. Dat blijkt uit cijfers van het Verenigd Netwerk van Openbare Crematoria (VNOC). Vooral in Vlaanderen wordt gekozen voor crematie. Het gebeurt bij bijna 4 op de 5 overlijdens.

“Cremeren biedt meer mogelijkheden”, zegt Thomas Heiremans, directeur Vlaanderen bij uitvaartcentrum Sereni. “Bij een begrafenis is de laatste rustplaats van de overledene per definitie een kerkhof. Bij een crematie kan je de as naar een columbarium brengen, maar je kan die ook thuis bewaren. Zelfs uitstrooien op zee is een optie.”

De kostprijs is alleszins geen verklaring voor het hoge aantal crematies. “Een crematie is niet noodzakelijk goedkoper dan een begrafenis. Je moet er ook de kosten voor het cremeren bij rekenen. Bij een begrafenis heb je dan weer de prijs voor een zerk. Maar die heb je in alle prijsklassen.”

Wallonië en Brussel

In Wallonië wordt er wel nog steeds veel begraven. Hetzelfde geldt voor Brussel. Daar ging het aandeel crematies lange tijd zelfs in dalende lijn.

De aparte situatie in Brussel heeft 2 oorzaken. Dat weet Tom Wustenberghs, voorzitter van het VNOC en algemeen directeur van crematorium Pontes.

“Enerzijds zijn er de laatste jaren enkele crematoria bij gekomen rondom Brussel. Brusselaars die een crematorium buiten hun gewest kiezen, komen zo in de cijfers van Vlaanderen of Wallonië terecht. Een andere belangrijke verklaring is de grote moslimgemeenschap in Brussel. Volgens de islamistische geloofsregels is het niet toegestaan om overledenen te cremeren.”

In Wallonië ziet Wustenberghs een onderscheid tussen de steden en het platteland. “In dichtbevolkte gebieden ligt het aandeel crematies hoger. Op het platteland denkt men traditioneler over uitvaarten. Daardoor is de evolutie er niet zo groot als in Vlaanderen.”

Daarnaast zijn er ook minder crematoria in Wallonië dan in Vlaanderen.

Resomatie

In de toekomst komt er mogelijk ook een derde optie bij: resomatie. Dat is een techniek waarbij het lichaam van de overledene opgelost wordt in een mengsel van water en chemische stoffen. Bij Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits (CD&V) staat resomatie alvast op de agenda.

“Afscheid nemen van een dierbare is zwaar en ervaart iedereen op zijn eigen manier”, klinkt het. “Ik sta zeker open voor nieuwe technieken zoals resomatie als alternatief voor klassieke lijkbezorging. Het geeft mensen en hun nabestaanden meer mogelijkheden om te doen wat goed voelt voor hen. Daarom zal ik zo snel mogelijk stappen zetten om hiervoor een helder regelgevend kader uit te werken.”

Heeft u een vraag?

U kan ons gerust bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. We staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.