Een urn kopen online?

Waar moet men op letten bij het kopen van een urn?

Het kopen van een urn is geen alledaagse bezigheid en kan veel vragen oproepen zoals “Hoeveel as kan er in de urn?”, “Is de urn geschikt om buiten te plaatsen?”, “Wat is een bio-urn?” of “Wat kost een urn gemiddeld?”.  Aan de hand van dit artikel willen we u helpen om de juiste keuze te maken.

Een warme, persoonlijke herinnering

Misschien weet je nog niet helemaal zeker wat je met de as van jouw dierbare geliefde wilt doen. Neem rustig de tijd om hierover na te denken. Bespreek de mogelijkheden eventueel ook met familie of vrienden. Het kan een goed idee zijn om alvast een geschikte urn te kiezen. Artemis Urnen biedt een ruime selectie van diverse urnen die je eenvoudig online kunt bestellen, variërend van bijzondere urnen voor thuisbewaring en ecologisch afbreekbare urnen om te begraven of te water te laten, tot stijlvolle kleine en eenvoudige mini urnen.

Grote en kleine urnen

Als je graag de as van je overleden geliefde in één urn wil bewaren, raden we aan om te kiezen voor een urn met een inhoud van minstens 3,5 liter. Als je liever de as wilt verdelen, zodat verschillende personen (kinderen, familie, vrienden) een deeltje van de as kunnen bewaren en koesteren, kunnen jullie overwegen de as te verdelen over meerdere kleine urnen of mini-urnen.

Verschillende materialen

Urnen kan men kopen in alle soorten, maten, vormen, kleuren en materialen. De meest gebruikte materialen zijn keramiek, metaal, hout, marmer, glas, brons, koper en staal. Al deze materialen zijn geschikt voor het bewaren binnen.

Kies je juist voor een plek in de buitenlucht die voor jullie heel speciaal was of waaraan je waardevolle herinneringen hebt? Let dan goed op of de urn van jouw keuze geschikt is voor plaatsing buiten (weer- en vorstbestendig). De meeste urnen in keramiek zijn geschikt om zowel binnen als buiten geplaatst te worden. Dit wordt bij elk van onze te koop aangeboden urnen aangegeven.

Over vormen en kleuren

Naast het materiaal spelen de vorm en de kleur ook een belangrijke rol bij het maken van uw keuze. Blader gerust door onze collectie en neem rustig de tijd om te beslissen welke model bij u of de overledene past. Wij bieden zowel bolvormige, cilindrische, conische als kruikvormige urnen aan.

Er zijn tegenwoordig veel meer vormen dan alleen de klassieke urn. Wij vinden het essentieel om urnen zo vorm te geven dat nabestaanden niet continu herinnerd worden aan de dood van hun geliefde maar wel weten dat hij of zij bij hen is. Onze collectie is stapsgewijs gegroeid vanuit de liefde voor minimalisme en materie, gekenmerkt door texturen en imperfectie. Het is voor ons belangrijk dat onze dierbaren gekoesterd kunnen worden op een serene & stijlvolle manier. Want schoonheid biedt troost.

Een urn thuis bewaren

Als je de urn thuis wil bewaren kan je kiezen voor een urn die past bij jouw stijl, het interieur of de woonomgeving. Meer hierover kan je vinden in het volgende artikel: Een dierbare herdenken in uw interieur

Misschien vind je het fijn om een urn te kiezen die past bij de persoonlijke stijl van jouw dierbare en zijn/haar manier van leven. De vorm, de kleur en het materiaal van de urn liggen dan in het het verlengde van de smaak of het karakter van je geliefde.

Een urn buiten plaatsen

Overweeg je om de urn van je geliefde een plekje in de buitenlucht te geven, zoals in een urnentuin of urnengalerij? Of koester je de gedachte om je dierbare dicht bij je te houden, bijvoorbeeld in je eigen tuin, waar je een persoonlijke gedenkplekje kunt creëren? Als je hiervoor kiest, is het essentieel om materialen te kiezen die bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Om je hierbij te helpen, hebben we in onze webshop aangegeven welke van de urnen geschikt zijn voor buitengebruik.

Bio-urnen

Steeds vaker kiezen mensen ervoor om na hun overlijden opgenomen te worden in de natuur. Bio-urnen zijn speciaal ontworpen om op te gaan in de natuur, vervaardigd uit organische materialen die de as langzaam laten opgaan in de natuur. Als jouw dierbare een speciale band had met een speciaal buitenplekje, of als jijzelf de wens koestert om de as te begraven of uit te strooien op een bijzonder plekje in de natuur, overweeg dan gerust een biologisch afbreekbare urn.

Urn met waxinelichtje

Het idee van een eeuwig lichtje als herinnering aan een dierbare geliefde kan veel troost bieden. Wil je thuis een kaarsje branden voor degene die je mist? Dan kan creëer je met een urn met waxinelichtje een mooi herdenkingsmomentje. In of op de urn is ruimte voor een kaarsje, dat je kunt aansteken op momenten waarop je je dierbare extra wil gedenken. Urnen met waxinelichtje of kaars zijn beschikbaar in onze online urnenwinkel.

Asverwerking in Nederland

Na de crematie geldt er een wettelijk verplichte periode van één maand en een dag voordat je de as kunt ophalen bij het crematorium, om deze vervolgens een definitieve bestemming te geven. Gedurende deze tijd wordt de as van je geliefde bewaard in een asbox, die tijdelijk wordt geplaatst in een speciaal daarvoor ontworpen nis in het crematorium.

Hulp nodig?

Kunnen we je helpen met het kiezen van een urn die bij jou en je dierbare past? Voor advies op maat helpen we je graag. Stuur een e-mail naar info@artemis-urnen.be of bel +32 476 31 75 60 (ook in het weekend). We staan voor je klaar.