Hoe kies je een baby urntje of een urne voor een overleden kindje?

Een mooie urn kopen voor een overleden baby of kindje

Een kind verliezen is één van de zwaarste dingen die een mens kan meemaken. Het is hartverscheurend om een kind te moeten loslaten wanneer het nog klein en kwetsbaar is. Het geeft een onbeschrijfelijk verdrietig gevoel waar veel ongeloof en onbegrip bij komt kijken. Vaak kiezen nabestaanden voor een kleine of mini urn om de as van hun geliefde kindje in te bewaren. Zo is je baby of je kindje toch altijd een beetje bij je, en krijgt het een mooi, laatste rustplekje thuis.

Ben je verplicht om je kindje te laten cremeren of begraven?

Zowel in België als in Nederland is er een duidelijk wettelijk kader. Vanaf een zwangerschapsduur van 26 weken of 180 dagen ben je in België wettelijk verplicht je overleden kindje te laten begraven of te cremeren. In Nederland ben je na 24 weken zwangerschap verplicht je kindje te cremeren of te begraven.

Hoeveel as komt er vrij na crematie van een baby of een kindje?

De gemiddelde hoeveelheid as die vrijkomt na de crematie van een kindje ligt tussen de 200 en 600 ml. Hieronder vind je een tabel, waarbij de minimale urne inhoud wordt weergegeven aan de hand van het lichaamsgewicht van je overleden zoontje of dochtertje. Let wel, deze tabel is gebaseerd op gemiddelden. Je kan het best contact opnemen met je uitvaartbegeleider of het crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen en op die basis te bepalen welke urn je wenst te kiezen.

LichaamsgewichtMinimaal volume urne
Minder dan 1 kg200 ml
1 - 10 kg600 ml

Een liefdevolle herinnering

Door te kiezen voor een urn, hou je je zoontje of dochtertje steeds dichtbij, een warm en tastbaar aandenken aan jouw geliefd kindje. Het kiezen van een urne is een heel persoonlijke, emotionele beslissing en kan best moeilijk zijn. Kies voor een urn die jij mooi vindt, maar ook dat je mooi bij je kindje vindt passen. Het is ook handig dat je van tevoren bepaalt waar je de urn een plekje wil geven thuis. Aan de hand daarvan kun je bepalen in welk kleur je de urn wil kiezen.

Kleine & mini urnen

Artemis biedt een aantal stijlvolle, eenvoudige urnen, in verschillende maten en afwerkingen, die geschikt zijn voor het bewaren van de as van een dierbaar kindje.

Kleine urnen in keramiek

Kleine urnen (600 ml) zijn geschikt voor het in schoonheid & rust te bewaren van de as van een kindje tot 10 kg.

Mini urnen in keramiek

Mini urnen (200 ml) zijn geschikt voor het in schoonheid & rust te bewaren van de as van een baby tot 1 kg, of een deeltje van de as van een overleden kind.

Artisanaal & handgemaakt

Met liefde, finesse en passie vervaardigen wij bijzondere urnen, in eenvoudige vormen, afgewerkt in natuurlijke kleuren. Wij hopen dat je bij ons een urn kan vinden, die bij je past en mag helpen je verdriet te dragen en je steun te geven op moeilijke momenten.

Heb je een vraag?

Je kan ons gerust bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. We helpen je graag bij het vinden van een mooie, geschikte urn.