De as van een overleden persoon verdelen over verschillende kleine urnen

Verdelen van de as van een dierbare overledene

Zowel in België als in Nederland is het wettelijk toegestaan om de as van een overledene in meerdere delen te scheiden. De overledene kan in zijn laatste wil bepaald hebben wat er met zijn of haar as moet gebeuren na de crematie. Indien er geen laatste wens bekend is, kunnen de nabestaanden zelf een keuze maken wat er met de as gebeurt.

Mogelijkheden voor de asbestemming

Als de verschillende nabestaanden andere wensen hebben over de asbestemming van de dierbare overledene, kan het een goede oplossing zijn om zijn of haar as te verdelen. Als de overledene hier zelf geen specifieke wensen over heeft uitgesproken, kan elk van de nabestaanden daarna zelf kiezen voor één van de vele mogelijkheden voor de asbestemming van zijn of haar deel.

Sommige mensen kiezen voor een monument op het kerkhof of bewaren de urn met de as thuis. Anderen verwerken de as in een klein sieraad of strooien het uit op een bijzondere plaats.

Wanneer de nabestaanden beslissen om de as van de overledene te verdelen, is het goed om deze wens kenbaar te maken voor de crematie. Op die manier kan de begrafenisondernemer, de uitvaartverzorger en/of het crematorium het nodige doen om dit te regelen. Ook is het belangrijk de gemeentediensten op de hoogte te brengen voordat de crematie plaatsvindt.

De as thuis bewaren

Wanneer de as is verdeeld kunnen de nabestaanden beslissen wat ze met hun deel van de as doen. Vaak vinden mensen het fijn om de as van een dierbare geliefde thuis te bewaren. Boven de open haard, in een kast of naast een mooie portretfoto…  Dit voelt voor sommigen vertrouwd aan en biedt hen troost op moeilijke momenten.

Een deel van de as bewaren in een kleine urn of een mini urn

Bent u op zoek naar een mooie urn voor een dierbare geliefde? Artemis biedt een collectie moderne, stijlvolle urnen in keramiek, waarin u een deel van de as van een geliefd persoon in schoonheid en rust kan bewaren, thuis of ergens anders.

Onze handgemaakte kleine urnen in keramiek hebben een as-inhoud tussen 300 ml en 700 ml. Onze mini urnen hebben een as-inhoud tussen 200 ml en 300 ml.

Heeft u een vraag?

U kan ons gerust bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. We staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.