Kan men een urn in keramiek buiten plaatsen?

Een urne buiten plaatsen: waarop moet je letten?

Een urn die buiten wordt geplaatst moet bestand zijn tegen uiteenlopende weersomstandigheden, zoals regen, warmte en vooral vrieskou. Keramische urnen zijn vorstbestendig, bijzonder sterk, en dus uitermate geschikt om buiten geplaatst te worden. Hieronder geven we een aantal tips om een urn veilig en in alle rust buiten een plekje te geven.

Keramische urnen

Urnen in keramiek worden vervaardigd uit natuurlijke klei en krijgen een glazuurlaag aan de buitenkant. Dit geeft de urnen een verfijnd en mooi uiterlijk. En omdat ze aan hoge temperaturen gebakken worden, zijn geglazuurde urnen vorstbestendig, en dus bijzonder geschikt voor buiten.

U dient er wel voor zorgen dat er geen water in de urn kan sijpelen (de binnenkant is niet altijd geglazuurd). Daarom raden we steeds aan om de urn af te sluiten door het deksel te verlijmen. Dat is heel gebruikelijk, ook wanneer een urn binnen wordt geplaatst.

Daarnaast plaatst u de urn het best op een vlakke & droge ondergrond, niet direct op de grond (aarde), in het gras of in een bloemenperk. Door de urn bv. op een steen, een sokkeltje of op een grondplaatje te plaatsen voorkomt u dat er grond- of regenwater van onder de urn, in de urn komt en bij vorst gaat breken.

Zijn de urnen van Artemis geschikt voor buiten?

De meeste urnen van Artemis zijn geschikt voor zowel binnen als buiten, maar niet allemaal.

Wanneer u een urn buiten wil plaatsen, dient u te kiezen voor een urn die aan de buitenzijde geglazuurd is. Een glazuurlaag voorziet de urn van een duurzame, niet-poreuze buitenkant, waardoor er geen water in de urn kan binnendringen.

Hierdoor is een geglazuurde urn weer- en vorstbestendig en kunnen ze bijvoorbeeld in de tuin worden geplaatst. Keramiek is ook kleurvast, dus ook na jarenlang buiten te hebben gestaan, ziet een keramische urn er nog prachtig uit.

Artemis heeft naast geglazuurde urnen, ook een aantal organisch afbreekbare urnen in zijn collectie (engobe). Deze eco-urnen worden met de hand gemaakt uit natuurlijke klei, waarin een kleine hoeveelheid gerecycleerd papier (onder de vorm van papierpulp) wordt toegevoegd.

In tegenstelling tot geglazuurde urnen, worden deze urnen op een heel lage temperatuur gebakken waardoor ze vrij poreus zijn en makkelijk afbreken in de natuur.

Let wel. Deze biologische afbreekbare urnen zijn breukgevoelig, niet vorstbestendig en dus niet geschikt om buiten te plaatsen (wel om te begraven of te water te laten).

Bij elk model in onze webshop kan u raadplegen of de desbetreffende urne vorstbestendig is of niet.

Heeft u een vraag?

U kan ons bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u een mooie urne te vinden.