Wat te doen met de as van een dierbare?

De as van je dierbare geliefde uitstrooien of kiezen voor een asurn?

Wanneer je dierbare geliefde is overleden en er werd gekozen voor een crematie, is het belangrijk om stil te staan bij wat er met de as wordt gedaan. Net als een mooie afscheidsdienst, kan een weloverwogen gekozen bestemming voor de as helpen bij het verwerken van je verdriet. De as uitstrooien? Kiezen voor een herdenkingsurn? Of misschien een combinatie van beide?

We willen je in de eerste plaats aanraden om de tijd te nemen voor het bepalen van de asbestemming. Ga voor iets dat bij jou, maar vooral ook bij de overledene past, want dat is uiteindelijk de mooiste manier om de bijzondere herinneringen aan je dierbare geliefde te bewaren en te koesteren.

As uitstrooien

Crematoria beschikken in de meeste gevallen over speciale strooivelden. Het verstrooien van as gebeurt op een tijdstip dat met jou is afgesproken. Samen met familie en vrienden kunnen jullie bij de asverstrooiing aanwezig zijn en kan er op een serene manier afscheid worden genomen van je dierbare geliefde.

In Nederland (niet in België) is het ook toegestaan om de as van je dierbare te verstrooien in je eigen tuin of buitenruimte, dicht bij zijn of haar favoriete plekje.

Een mogelijkheid die ook gekozen wordt, is de as te verstrooien in zee, in een meer of in een rivier.

Waarom de as bewaren?

Er zijn verschillende manieren waarop je de as van je dierbare kan bewaren, waaronder in een urne. Het bewaren van de as in een urn heeft verschillende voordelen.

  1. Een urn biedt een bijzondere manier om de as van een geliefde te bewaren. De urn is een uniek, mooi en tastbaar object dat de herinnering aan de overledene levend houdt. Er zijn veel verschillende soorten en stijlen urnen beschikbaar waaruit je kan kiezen, waardoor je een urn kan vinden die perfect past bij jou en de persoonlijkheid van de overledene.
  2. Door de as in een urne te bewaren creëer je een fysiek plekje om de herinneringen aan de dierbare geliefde te koesteren. De urn kan thuis worden bewaard. Sommige mensen vinden het immers fijn om een plek te hebben om de overledene te herdenken. Door de as thuis te bewaren kan je je geliefde in je eigen vertrouwde omgeving koesteren.
  3. Het bewaren van de as in een sierurn is een veel voorkomende manier om de overledene te eren. De urn biedt een emotionele en tastbare herinnering die het verlies van de dierbare geliefde voor nabestaanden minder pijnlijk maakt. Afscheid nemen is moeilijk. Door de as te bewaren blijft jouw geliefde dichtbij, zodat je op een eigen, persoonlijke manier en op jouw ritme afscheid kan nemen.

Bewaren van as in een herdenkingsurn

Er zijn veel bijzondere manieren om de as van je geliefde te bewaren, maar misschien wilt je het gewoon eenvoudig houden. Een mooie, stijlvolle urn thuis, in de woonkamer, op de kast of op een ander bijzonder plekje, is een fijne manier om je dierbare te herdenken. Een alternatief is een plekje in een urnenmuur, in een urnenveld of urnentuin, bij een crematorium of op een begraafplaats. In Nederland (niet in België) kan je de urn ook begraven in je eigen tuin.

Urnen zijn beschikbaar in vele maten, kleuren en van verschillende materialen vervaardigd (van klassieke urnen tot moderne urne, over herdenkingsurnen & sierurnen). Artemis urnen biedt een collectie urnen die door hun vorm, materiaalgebruik en uitstraling niet lijken op de traditionele urn. Een aantal van onze urnen zijn ecologisch afbreekbaar, waardoor ze geschikt zijn om – naast thuis te bewaren – ook begraven of te water gelaten te worden.

Denk goed na over je keuze

Het uitstrooien van de as van je dierbare doe je over het algemeen maar één keer. Het is dus belangrijk om er goed over na te denken. Nabestaanden hebben vaak andere wensen en ideeën over wat ze willen doen met de as van de overledene. Neem dus de tijd om goede keuzes te maken en met elkaar in gesprek te gaan. En het is altijd mogelijk om de as met elkaar te delen. Zo kan iedereen zelf een keuze maken voor een eigen herinnering.

Heb je een vraag?

Je kan ons bellen op +32 476 31 75 60 (ook in het weekend), of een e-mail sturen. Wij helpen je graag bij het vinden van een mooie asbestemming voor jouw overleden geliefde.