Bepalen van het juiste volume van uw urne

Overzicht van de formaten voor het kiezen van een urne

De inhoud van de urne is meestal het uitgangspunt bij het kiezen van een tastbare herinnering aan een dierbare overledene. Wij willen ons bij voorbaat excuseren voor alle (technische) details, die – zeker in een moeilijke periode – erg confronterend kunnen zijn. Wij vinden het echter heel belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren rond het maken van de keuze van het juiste formaat van de urne.

Een urne voor alle as of een deel van de as?

U kan er voor kiezen om de gehele hoeveelheid as van de dierbare overledene in één enkele urne te plaatsen of de as te verdelen over verschillende urnen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld verschillende familieleden een deel van de as bewaren.

De inhoud (het volume) van onze urnen staat vermeld bij de elke urn. Als u de urne niet thuis gaat bewaren, maar wil plaatsen in een urnengraf of urnenmuur / columbarium, dient u ook rekening te houden met de afmetingen van de urne. Ook deze worden bij elke urne van onze webshop vermeld.

Wij raden u ook aan om steeds een gedeelte van de as apart te bewaren (bv. in de asbus die u hebt ontvangen van het crematorium), mocht de urne breken of verloren gaan.

Hoeveel as komt er vrij na de crematie?

De gemiddelde hoeveelheid as die vrijkomt na de crematie van een volwassen persoon is ongeveer 3 à 3,5 liter. Hieronder vindt u een tabel, waarbij de minimale urne inhoud wordt weergegeven aan de hand van het lichaamsgewicht van uw overleden dierbare. Let wel, deze tabel is gebaseerd op gemiddelden. U kan het best contact opnemen met uw uitvaartbegeleider of het crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen en op die basis te bepalen welke urne(n) u wenst te bestellen.

LichaamsgewichtMinimaal volume urne
Minder dan 1 kg0,2 liter
1 - 10 kg0,6 liter
10 - 12 kg1 liter
12 - 20 kg1,5 liter
20 - 40 kg2 liter
40 - 50 kg2,5 liter
50 - 75 kg3 liter
75 - 100 kg4 liter
100 - 125 kg5 liter
Meer dan 125 kg6 liter

Hoeveel as komt er vrij na de crematie van een huisdier?

Hieronder vindt u een tabel, waarbij de minimale urne inhoud wordt weergegeven aan de hand van het lichaamsgewicht van uw overleden huisdier. Let wel, deze tabel is gebaseerd op gemiddelden. U kan het best contact opnemen met het crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen en op die basis te bepalen welke urne u wenst te bestellen.

Lichaamsgewicht huisdierMinimaal volume urne
Tot 1 kg0,2 liter
1 - 5 kg0,3 liter
5 - 8 kg0,5 liter
8 - 12 kg1 liter
12 - 20 kg1,5 liter
20 - 35 kg2 liter
35 - 75 kg3 liter

Heeft u een vraag?

U kan ons bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.