Bijzondere asbestemmingen

Bijzondere dingen die u met de as van een dierbare kunt doen

Na de crematie zijn er verschillende manieren om de as te bewaren of te verstrooien. Sommige mensen vinden het fijn om (een deel van) de as thuis te bewaren in een mooie urne, op een speciaal plekje. Anderen geven er de voorkeur aan om de as te laten verstrooien op de begraafplaats (strooiweide of strooibos), te laten begraven in een urnenveld of bij te zetten in een columbarium op het kerkhof. Maar er zijn nog andere manieren om aan asbestemming te doen.

As uitstrooien op zee

Zowel in België als in Nederland is het verboden om de as van een overledene vrij uit te strooien in zee. Wat wel toegelaten is, is het gebruik van een biologisch afbreekbare urne. Die vult zich na het te water laten met zeewater en zakt op die manier zachtjes naar de bodem. Daar breekt ze na enige tijd af en mengt de as zich met het zeewater. Er zijn diverse bedrijven die deze vorm van asbestemming aanbieden.

Een biologische keuze

U kan de as van de overledene in een biologisch afbreekbare urn opbergen voor een minimale ecologische voetafdruk. Na het sluiten wordt de urne in de grond begraven. De urn is gemaakt van vruchtbare klei en is daarom zeer geschikt om een struik of boom bovenop de urn te plaatsen.

Een asjuweel

Na het verlies van uw dierbare, kan het vaak een geruststellende gedachte zijn om die persoon toch altijd met u mee te kunnen dragen. Met assieraden is dit mogelijk. Deze asjuwelen bevatten een kleine holle ruimte waarin u een symbolische hoeveelheid as kan plaatsen. De mogelijkheden zijn onbeperkt: hangers, armbanden, ringen & kettingen.

A diamond is forever

U kunt de as van de overledene als herinnering in een schitterende diamant laten verwerken. Die kan dan op zijn beurt op een hanger of ring gezet worden. Het karaat en de kleur is afhankelijk van uw eigen wensen. Verschillende bedrijven in België en Nederlands bieden deze service aan.

De laatste reis

Het bedrijf Celestis in Texas (USA) biedt ruimtevluchten aan waarbij u de as van uw dierbare in de ruimte kan laten verstrooien. Celestis doet al sinds de jaren negentig aan ruimtebegrafenissen – of herdenkingsvluchten, zoals ze het noemen. De as wordt met een raket in een baan om de aarde gebracht, waar ze blijven tot ze weer in de atmosfeer belanden, waarbij ze zoals een vallende ster verdampen als finaal eerbetoon.

Heeft u een vraag?

U kan ons bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.