Een urn als herinnering aan uw huisdier

Een huisdier laten cremeren

Wij mensen houden ons steeds vaker bezig met onze uitvaartwensen. Misschien heeft u al helemaal uitgestippeld hoe uw uitvaart moet verlopen. Maar wat als uw huisdier komt te overlijden? Misschien wilt u thuis graag een mooi aandenken bewaren en koesteren. Dan is een dierenurn een mooie manier om je kat of hond te herdenken.
Wij willen ons bij voorbaat excuseren voor alle (technische) details, die – zeker in een moeilijke periode – erg confronterend kunnen zijn. Wij vinden het echter heel belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren rond het maken van de keuze van het juiste formaat van de urne.

Een geliefd gezinslid

Een huisdier wordt tegenwoordig steeds meer beschouwd als een volwaardig lid van het gezin. Baasjes geven hun kat, hond of ander huisdier dan ook alle liefde en goede zorgen die ze verdienen. Maar ooit komt helaas het moment dat u afscheid moet nemen van uw geliefde dier. Misschien door ouderdom, een ongeluk of omdat het ziek was. Na vele jaren liefdevol voor uw huisdier te hebben gezorgd wilt u graag een passend afscheid en een mooie herinnering bewaren.

Crematie

Vandaag kiezen veel mensen ervoor om hun huisdier te laten cremeren. De meeste baasjes, en vooral ook kinderen, vinden het fijn om een tastbare herinnering aan het geliefde gezelschapsdier te kunnen bewaren en koesteren.

Zowel in Vlaanderen als Nederland zijn er de laatste jaren heel wat dierencrematoria bijgekomen, en meestal vallen de kosten voor crematie van een huisdier goed mee. Sommige crematoria komen het dier ook ophalen. U vindt het dichtstbijzijnde dierencrematorium makkelijk via Internet. Neem contact op en vraag vooraf duidelijk wat de mogelijkheden zijn en welke kost daartegenover staat.

Uitstrooien of asbewaring?

U kan er voor kiezen om na de crematie de as te verstrooien op de strooiweide van het crematorium (als het over een beschikt), maar u kunt de as ook meenemen naar huis. Thuis kan u de as verstrooien op een plekje waar uw huisdier graag kwam, of u kunt de as ook begraven in de tuin, waarop u dan later eventueel mooie bloemen of een boom kan planten.

De meeste mensen die hun huisdier laten cremeren kiezen er echter voor om de as te bewaren in een kleine urne (mini-urne of dierenurne). De urne met de as van uw geliefde huisdier kan dan een mooi plekje krijgen in huis, op het terras of in de tuin.

De gepaste dierenurn kiezen

Dierenurnen zijn in verschillende variaties en materiaalsoorten verkrijgbaar. Neem rustig de tijd om de juiste keuze te maken en hou rekening met een aantal aspecten die we hieronder kort toelichten.

Een urne met een volume tot 1 liter zal volstaan om alle as van de meeste huisdieren (tot ongeveer 15kg lichaamsgewicht) te bewaren. We raden u aan om bij het dierencrematorium na te vragen wat de hoeveelheid as is. Op die basis kunt u dan bepalen welke urne u wenst te kopen.

Een urne van 300 ml tot 600 ml is gemiddeld genomen geschikt voor het bewaren van de as van een kat, een kleine tot middelgrote hond, een konijn, een hamster, een fret, een ratje, een muis, een papegaai, een vink, een kip of een haan. Een urne van 600 ml tot 1 liter is gemiddeld ideaal voor een middelgrote tot grote hond.

Meer info over het bepalen van het exacte volume van de urne op basis van het lichaamsgewicht van het overleden dier kan u vinden in dit artikel: Bepalen van het juiste volume van uw urne

Als u de urne graag buiten wil plaatsen (in de tuin of op het terras), kies dan voor een weerbestendig materiaal, zoals keramiek. Artemis vervaardigd en verkoopt enkel keramische urnen. Omdat ze aan hoge temperaturen gebakken worden, zijn urnen in keramiek vorstbestendig, en dus zowel geschikt voor binnen als buiten.

Naast het materiaal spelen de vorm en de kleur ook een belangrijke rol bij het maken van jouw keuze. Blader gerust door onze collectie kleine urnen en neem alle tijd om te beslissen welke model bij u of het overleden dier past.

Hoeveel kost een dierenurn?

Urnen zijn er in veel verschillende prijsklassen. De prijs hangt onder meer af van de vorm, het volume, het gebruikte materiaal, de graad van afwerking, de vorm van het dekseltje, het glazuur en de productietijd.

Alle urnen van Artemis worden stuk voor stuk 100% met de hand vervaardigd, wat uiteraard resulteert in een hogere kost dan pakweg aan de lopende fabrieksband geproduceerde urnen.

Heeft u een vraag?

U kan ons bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.