7 manieren om de asse te bewaren of uit te strooien

Wat kan en wat mag? Alle regels en ideeën op een rij.

Na de crematie zijn er verschillende manieren om de as te bewaren of te verstrooien. Sommige mensen vinden het fijn om (een deel van) de as thuis te bewaren op een bijzonder plekje dichtbij. Anderen geven er de voorkeur aan om de as uit te strooien op de begraafplaats (strooiweide of strooibos), te laten begraven in een urnenveld of bij te zetten in een columbarium op het kerkhof.

Een paar cijfers

In Vlaanderen worden 3 op de 4 overleden mensen gecremeerd. In 10 jaar tijd steeg het aantal crematies van 57% naar 74%. In 2020 bijvoorbeeld werden er 54.442 crematies uitgevoerd in de 12 Vlaamse crematoria.

Strooiweide

U kan ervoor kiezen om de as van uw dierbare uit te strooien op de strooiweide van de begraafplaats. Dit is meteen ook de goedkoopste manier van asbestemming, want het is in Vlaanderen gratis op de begraafplaats van de woonplaats van de overledene.

Columbarium

U kan de asse van uw overleden geliefde bijzetten in een columbarium dat wordt afgesloten met een gedenkplaat of natuursteen, met de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene erop. In Vlaanderen is dit kosteloos voor een periode van 10 jaar.

Urnenveld

Men kan er ook voor opteren om de urne te begraven in een urnenveld, een veld specifiek voor graven met urnen. Elk graf kan één of meerdere urnen bevatten en wordt afgedekt met een plaat of natuursteen.

Urnenbos of natuurbegraafplaats

U kan de as van uw dierbare geliefde laten opnemen in een urnenbos of natuurbegraafplaats. Dit zijn zones in een natuurlocatie waar de asse van de overledene kan worden uitgestrooid of begraven in een biologisch afbreekbare urne. Op die manier wordt de overledene letterlijk teruggegeven aan de natuur. Een gedenksteen plaatsen mag er niet.

In de Schelde of de Noordzee

U kan de as laten uitstrooien in de Noordzee of in de Schelde in een biologisch afbreekbare of wateroplosbare urne. Dit verloopt via het gemeentebestuur van een aantal Scheldesteden en de kustgemeenten. Voor meer informatie hierover kan u terecht bij uw begrafenisondernemer of uitvaartbegeleider.

De as verdelen

Elk familielid van de eerste en tweede graad kan aanspraak maken op een symbolisch deel van de asse van de overledene. Ideaal voor een mini-urne of rouwjuweel, bijvoorbeeld.

De as thuis bewaren

Veel mensen kiezen er voor om de as mee naar huis te nemen en te bewaren in een mooie urne.

Heeft u een vraag?

U kan Ram Broekaert van Artemis bellen op +32 476 31 75 60 (ook in het weekend), of een e-mail sturen. Wij helpen u graag bij het vinden van een mooie urne voor uw dierbare geliefde.