Een urn thuis bewaren in Nederland

Mag men de as van een dierbare overledene thuis bewaren?

In Nederland moet het crematorium na de crematie de as van de overledene 1 maand bewaren. Daarna mogen de nabestaanden de asbus ophalen. Het aanhouden van deze termijn is tegenwoordig vooral bedoeld om de nabestaanden de gelegenheid te geven een eventueel testament te openen. Dit gebeurt vrijwel altijd na de uitvaart en daar kunnen aanwijzingen of wensen betreffende de asbestemming in opgenomen zijn. Ook hebben de nabestaanden zo de tijd om na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen. Bijvoorbeeld bijzetting van de asbus op een speciaal daarvoor bestemde plek, verstrooien of thuis bewaren in een urn.

Mogelijkheden na ontvangst van de asbus

Na ontvangst van de asbus, een maand na de crematie, mogen de nabestaanden volgens de wet de as van de overleden persoon:

  • Verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld
  • Thuis bewaren
  • Bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats
  • Begraven in een graf
  • Meenemen naar het buitenland (uitvoeren)

Resomeren & cryomeren

In Nederland mag een overledene alleen begraven of gecremeerd worden. Het is niet toegestaan een overledene te resomeren (waarbij het lichaam wordt opgelost met een speciale vloeistof) of cryomeren (waarbij het lichaam wordt bevroren). Beide technieken zijn alsnog verboden in Nederland.

Urnen voor thuisbewaring

Bent u op zoek naar een mooie urn voor een dierbare geliefde? Artemis biedt een collectie moderne, stijlvolle urnen in keramiek, waarin u de as van een dierbare persoon in schoonheid en rust, thuis kan bewaren.

Heeft u een vraag?

U kan ons gerust bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.