Tips voor het kiezen & kopen van de juiste urne

Hoe kiest u een urne?

Misschien denkt u er over om de as van een dierbare overledene of een geliefd (huis)dier in een urne te bewaren. De keuze van een urn is heel persoonlijk en kan afhangen van een aantal elementen. In dit artikel geven we tips voor het kiezen en (online) kopen van de juiste urne.
Wij willen ons bij voorbaat excuseren voor alle (technische) details, die – zeker in een moeilijke periode – erg confronterend kunnen zijn. Wij vinden het echter heel belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren rond het maken van de keuze van het juiste formaat van de urne.

Neem rustig de tijd

Het kan lastig zijn om snel de juiste urne te vinden. Dat is normaal. Neem vooral de tijd om verschillende modellen en materialen te bekijken. Bespreek de mogelijkheden eventueel ook met familie of vrienden.

U kan het crematorium ook vragen of ze de as eventueel langer willen bewaren. Of u haalt het op in de standaard asbus van het crematorium en kiest pas later een geschikte urne. De as kan dan verplaatst worden in de door u gekozen urn(en).

Voor wie is de urne?

U kan een urne kiezen die past bij de persoonlijke stijl van de overledene en zijn manier van leven. De vorm, de kleur en het materiaal van de urne liggen dan in het het verlengde van de smaak van de overledene.

Uiteraard kan u ook kiezen voor een urne die past bij uw stijl, het interieur of de woonomgeving. Meer hierover kan u vinden in het volgende artikel: Een dierbare herdenken in uw interieur

Keuze van het materiaal

Urnen kan men vinden in alle soorten, maten, vormen, kleuren en materialen. De meest gebruikte materialen zijn keramiek, metaal, hout, marmer, glas, brons, koper en staal.

Artemis vervaardigd en verkoopt enkel keramische urnen. Omdat ze aan hoge temperaturen gebakken worden, zijn urnen in keramiek vorstbestendig, en dus zowel geschikt voor plaatsing binnen en buiten.

Past alle as in een urne?

Het formaat of het volume is veelal het uitgangspunt bij de keuze van de urne. In de Artemis webshop kan u terecht voor urnen variërend van 300ml tot 4.500ml (4,5 liter). Op de productpagina staat aangegeven wat het volume en de afmetingen zijn van elke urne.

U kan ervoor kiezen om de totale hoeveelheid as in één urne te bewaren, een deel van de as in een urne te bewaren en een deel uit te strooien, of de as te verdelen over meerdere urnen (kleinere urnen of mini-urnen).

De grootste urnen van Artemis zijn geschikt om de volledige hoeveelheid as van een volwassen persoon in te bewaren. Als u alle as wilt bewaren in één urne, moet die minstens 3,5 tot 4 liter kunnen bevatten.

U kan ook opteren om de as te verdelen over meerdere urnen voor bv. andere dichte familieleden.

Wij raden je ook aan om steeds een gedeelte van de as apart te bewaren (bv. in de asbus die u hebt ontvangen van het crematorium), mocht de urne breken of verloren gaan.

Een exact & gedetailleerd overzicht van het volume as van een overledene per lichaamsgewicht kan u vinden in dit artikel: Bepalen van het juiste volume van uw urne

U kan het best contact opnemen met je uitvaartbegeleider of het crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen en op die basis te bepalen welke urne(n) je wil bestellen.

Over vormen en kleuren

Naast het materiaal spelen de vorm en de kleur ook een belangrijke rol bij het maken van uw keuze. Blader gerust door onze collectie en neem rustig de tijd om te beslissen welke model bij u of de overledene past. Wij bieden zowel bolvormige, cilindrische, conische als kruikvormige urnen aan.

Let wel. Omdat elke urne uniek is en afzonderlijk met de hand wordt gemaakt door onze keramisten, kan het voorkomen dat de urne qua vorm & inhoud enigszins afwijkt van de afbeelding en de informatie op de website.

Bepaal waar de urne komt te staan

Het is belangrijk om even na te denken over de plek waar de urne zal komen te staan. Dat kan bij een van de nabestaanden thuis zijn, maar u kan de urn ook bijzetten in het familiegraf, in een columbarium (muur met nissen) of een speciale urnentuin van het crematorium.

Informeer van tevoren of de urne van uw keuze gepast is en hou goed rekening met de afmetingen van de ruimte of de nis waarin de urne wordt geplaatst. Wij raden u dus aan om goed op de vermelde maten te letten.

Thuis of bij familie mag u de urne in principe overal neerzetten (in huis of in de tuin).

De meeste urnen zijn geschikt om zowel binnen als buiten geplaatst te worden. Dit wordt bij elke urne aangegeven. Urnen in keramiek (zoals deze van Artemis) zijn weerbestendig omdat ze aan hoge temperaturen gebakken worden en voorzien zijn van een vorstbestendige glazuurlaag.

Hoeveel kost een urne?

Urnen zijn er in veel verschillende prijsklassen. De prijs hangt onder meer af van de vorm, het volume, het gebruikte materiaal, de graad van afwerking, de vorm van het dekseltje, het glazuur en de productietijd.

Alle urnen van Artemis worden stuk voor stuk 100% met de hand vervaardigd, wat uiteraard resulteert in een hogere kost dan pakweg aan de lopende fabrieksband geproduceerde urnen.

De kost van in opdracht vervaardigde urnen wordt in overleg bepaald.

Een urne op maat laten maken

U kan een bestaande urne kopen maar u kan ook overwegen om de urne geheel op maat te laten maken en te personaliseren.

Ook Artemis biedt deze service aan. Iedere urne op maat wordt uitgebreid besproken en persoonlijk behandeld. Op basis van uw voorkeuren en wensen gaan we samen op zoek naar de perfecte urne.

Heeft u speciale wensen of wil u van een bestaand model een ander volume? Neem dan gerust contact op met ons, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. We helpen u graag verder!