Tips voor het kiezen & kopen van de juiste urne

Hoe kiest u een urne?

Misschien denkt u er over om de as van een dierbare overledene of een geliefd (huis)dier in een urne te bewaren. De keuze van een urn is heel persoonlijk en kan afhangen van een aantal elementen. In dit artikel geven we tips voor het kiezen en (online) kopen van de juiste urne.
Wij willen ons bij voorbaat excuseren voor alle (technische) details, die – zeker in een moeilijke periode – erg confronterend kunnen zijn. Wij vinden het echter heel belangrijk om u zo goed mogelijk te informeren rond het maken van de keuze van het juiste formaat van de urne.

Neem rustig de tijd

Het kan lastig zijn om snel de juiste urne te vinden. Dat is normaal. Neem vooral de tijd om verschillende modellen en materialen te bekijken. Bespreek de mogelijkheden eventueel ook met familie of vrienden.

U kan het crematorium ook vragen of ze de as eventueel langer willen bewaren. Of u haalt het op in de standaard asbus van het crematorium en kiest pas later een geschikte urne. De as kan dan verplaatst worden in de door u gekozen urn(en).

Voor wie is de urne?

U kan een urne kiezen die past bij de persoonlijke stijl van de overledene en zijn manier van leven. De vorm, de kleur en het materiaal van de urne liggen dan in het het verlengde van de smaak van de overledene.

Uiteraard kan u ook kiezen voor een urne die past bij uw stijl, het interieur of de woonomgeving. Meer hierover kan u vinden in het volgende artikel: Een dierbare herdenken in uw interieur

Keuze van het materiaal

Urnen kan men vinden in alle soorten, maten, vormen, kleuren en materialen. De meest gebruikte materialen zijn keramiek, metaal, hout, marmer, glas, brons, koper en staal.

Artemis vervaardigt en verkoopt enkel keramische urnen. Omdat ze aan hoge temperaturen gebakken worden, zijn geglazuurde urnen in keramiek vorstbestendig en dus zowel geschikt voor plaatsing binnen en buiten.

Past alle as in een urne?

Het formaat of het volume is veelal het uitgangspunt bij de keuze van de urne. In de Artemis webshop kan u terecht voor urnen variërend van 300ml tot 4.500ml (4,5 liter). Op de productpagina staat aangegeven wat het volume en de afmetingen zijn van elke urne.

U kan ervoor kiezen om de totale hoeveelheid as in één urne te bewaren, een deel van de as in een urne te bewaren en een deel uit te strooien, of de as te verdelen over meerdere urnen (kleinere urnen of mini-urnen).

De grootste urnen van Artemis zijn geschikt om de volledige hoeveelheid as van een volwassen persoon in te bewaren. Als u alle as wilt bewaren in één urne, moet die minstens 3,5 tot 4 liter kunnen bevatten.

U kan ook opteren om de as te verdelen over meerdere urnen voor bv. andere dichte familieleden.

Wij raden je ook aan om steeds een gedeelte van de as apart te bewaren (bv. in de asbus die u hebt ontvangen van het crematorium), mocht de urne breken of verloren gaan.

Een exact & gedetailleerd overzicht van het volume as van een overledene per lichaamsgewicht kan u vinden in dit artikel: Bepalen van het juiste volume van uw urne

U kan het best contact opnemen met je uitvaartbegeleider of het crematorium om de exacte hoeveelheid as op te vragen en op die basis te bepalen welke urne(n) je wil bestellen.

Over vormen en kleuren

Naast het materiaal spelen de vorm en de kleur ook een belangrijke rol bij het maken van uw keuze. Blader gerust door onze collectie en neem rustig de tijd om te beslissen welke model bij u of de overledene past. Wij bieden zowel bolvormige, cilindrische, conische als kruikvormige urnen aan.

Let wel. Al onze urnen worden ambachtelijk vervaardigd door lokale, gepassioneerde keramisten. Elk exemplaar is uniek en wordt met veel liefde en geduld met de hand gemaakt. De urne die u zal ontvangen kan dus qua vorm, kleur & patroon anders zijn dan de getoonde afbeeldingen en de vermelde informatie op de website of in onze brochures.

Bepaal waar de urne komt te staan

Het is belangrijk om even na te denken over de plek waar de urne zal komen te staan. Dat kan bij een van de nabestaanden thuis zijn, maar u kan de urn ook bijzetten in het familiegraf, in een columbarium (muur met nissen) of een speciale urnentuin van het crematorium.

Informeer van tevoren of de urne van uw keuze gepast is en hou goed rekening met de afmetingen van de ruimte of de nis waarin de urne wordt geplaatst. Wij raden u dus aan om goed op de vermelde maten te letten.

Thuis of bij familie mag u de urne in principe overal neerzetten (in huis of in de tuin).

De meeste urnen zijn geschikt om zowel binnen als buiten geplaatst te worden. Dit wordt bij elke urne aangegeven. Urnen in keramiek die volledig geglazuurd zijn (zoals de meeste van Artemis) zijn weerbestendig en vorstbestendig.

Heeft u een vraag?

U kan ons bellen op +32 476 31 75 60, of een e-mail sturen. Wij staan voor u klaar om te luisteren naar uw wensen en om samen met u de gepaste urne te vinden.